episthmes
Δολοφόνοι vs έντομα Print E-mail
Written by Κωνσταντίνος Βουμβουράκης   
Saturday, 01 January 2011 02:14

Οι περισσότεροι έχουμε παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο της ξένης σειράς αστυνομικού και εγκληματολογικού περιεχομένου “CSI – Las Vegas”. Η συγκεκριμένη άκρως επιτυχημένη σειρά, η οποία προβάλλεται για έντεκα συναπτά έτη, έχει ως πρωταγωνιστή έναν εγκληματολόγο παθιασμένο με την Εντομολογία. Αυτό, όμως, που είναι ενδιαφέρον σχετικά με την ενασχόληση του αυτή, είναι η ικανότητα του να διαλευκάνει εγκλήματα με την πολύτιμη συνδρομή των εντόμων.

insect_poirot

II. ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑ -ΙΣΤΟΡΙΑ

Η επιστήμη που ασχολείται με τη συλλογή και απόδοση εντομολογικών δεδομένων, που έχουν σκοπό να συμβάλλουν στη διερεύνηση ενός εγκλήματος ονομάζεται «Ιατροδικαστική Εντομολογία»[1].Ειδικότερα αναφέρεται στα εξής:

Þ προσδιορισμός του χρόνου θανάτου (PMI= post mortem interval)

Þ καθορισμός του τόπου του θανάτου

Þ προσδιορισμός της αιτίας και του είδους του θανάτου

Þ πιθανή μεταφορά του πτώματος

Þ τροχαία ατυχήματα με άγνωστο το υπαίτιο όχημα (hit & run)

Σύμφωνα με τους Lord και Stevenson και την κατηγοριοποίηση που έκαναν το 1986, υπάρχουν και άλλες δύο κατηγορίες – εκτός από αυτήν που αναλύεται στο παρόν άρθρο - της Εντομολογίας, δηλαδή η Αστική Εντομολογία και η Εντομολογία τυποποιημένων προϊόντων και προϊόντων ευρισκόμενων σε αποθήκες (νομικά προβλήματα που σχετίζονται με έντομα, τα οποία μολύνουν και παρασιτούν σε αποθηκευμένα αγαθά, όπως τα δημητριακά και άλλα είδη διατροφής).

Η δυνητική εφαρμογή και συνεισφορά της Εντομολογίας στην ιατροδικαστική διερεύνηση ενός εγκλήματος ή θανάτου είναι γνωστή εδώ και 700 χρόνια, αλλά μόνο στις δύο –τρεις τελευταίες δεκαετίες η Ιατροδικαστική Εντομολογία έχει καθιερωθεί ως ξεχωριστός κλάδος των ιατροδικαστικών επιστημών. Ιατροδικαστικά εντομολογικά επιτεύγματα χρονολογούνται και θρυλούνται από το 1235 στην Άπω Ανατολή[2]. Το1668, ο Redi σε ένα διάσημο πείραμα τόσο για την ανάδειξη της επιστημονικής μεθόδου όσο και για τη συνεισφορά της στην επιστήμη της Εντομολογίας, μελέτησε σηπτικά κομμάτια κρέατος, τα οποία ήταν εκτεθειμένα σε μύγες, είτε ήταν προστατευμένα από αυτές. Από τις παρατηρήσεις και την ανάλυση του κατέπεσε η υπόθεση της «αυτόματης γένεσης» της ζωής. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν γενικά αποδεκτό ότι, υπό κατάλληλες συνθήκες, προνύμφες αναδύονταν από το σάπιο κρέας. Το 1855, ο Bergeret, κοντά στο Παρίσι, ήταν ο πρώτος Δυτικοευρωπαίος που χρησιμοποίησε έντομα ως ιατροδικαστικούς δείκτες[3].Μεταξύ των ετών 1883 και 1898, ο Megnin στη Γαλλία δημοσίευσε μια σειρά άρθρων σχετικά με την Ιατροδικαστική Εντομολογία. Το πλέον διάσημο εξ αυτών είναι το "La Faune des Cadavres", το οποίο χρησίμευσε σε μεγάλο βαθμό στην ενημέρωση των κλάδων της Ιατρικής και της Νομικής ότι τα εντομολογικά δεδομένα μπορούν να φανούν χρήσιμα στην ιατροδικαστική διερεύνηση του εγκλήματος. Τέλος, η πρώτη επιτυχημένη διαλεύκανση εγκλήματος, που βασίστηκε στην εύρεση προνυμφικών σταδίων μυγών από πτώματα που βρέθηκαν σε αποσύνθεση σε μια ρεματιά του Νταμφρισάιρ, έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στη Σκωτία, το Σεπτέμβριο του 1935, από το Sir Sidney Smith στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου[4].

III. ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΟΙ & ΕΝΤΟΜΑ

Πώς ακριβώς, όμως, μπορούν τα έντομα να συνδράμουν στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος? Όπως εφαρμόζεται σήμερα η Ιατροδικαστική Εντομολογία, ασχολείται με την εξαγωγή συμπερασμάτων που προκύπτουν έπειτα από την εξέταση και ταξινόμηση των αρθροπόδων, τα οποία συλλέχθηκαν από τα πτώματα ή κοντά σε αυτά. Τα ιατροδικαστικά σημαντικά αποτελέσματα συχνά εξάγονται από τον προσδιορισμό του σταδίου της διαδοχικής αποίκησης του πτώματος από την τοπική πανίδα των αρθροπόδων ή αναγνωρίζοντας το στάδιο ανάπτυξης των πτωματοφάγων εντόμων που συλλέγονται μέσα, πάνω ή κοντά στο πτώμα. Ένας επαγγελματίας εντομολόγος είναι εκπαιδευμένος να συλλέγει επαρκείς ποσότητες κατάλληλων δειγμάτων αρθροπόδων, κατάλληλα διατηρημένων για μελέτη, από το χώρο του θανάτου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, συμπληρωματικά δείγματα χρειάζεται να εκτραφούν μέχρι το στάδιο της ενηλικίωσης. Η γνώση της βιολογίας των αρθροπόδων (ειδικά της τάξης των δίπτερων και των κολεόπτερων) και της γεωγραφικής τους κατανομής συνεισφέρει στον υπολογισμό με ακρίβεια του χρόνου που το πτώμα έμεινε εκτεθειμένο στη δραστηριότητα τους και δίνει επαρκείς ενδείξεις, αναφορικά με το αν αυτή η πανίδα που συλλέχθηκε, είναι γηγενής ή ξένη προς τον τόπο ανεύρεσης του πτώματος[5].

Τα έντομα που έχουν μελετηθεί περισσότερο σε ό,τι αφορά την ιατροδικαστική τους σημασία είναι ορισμένες οικογένειες μυγών π.χ. Calliphoridae (blowflies) και ειδικότερα τα προνυμφικά τους στάδια επειδή α) τα έντομα αυτά αναπτύσσονται συχνότερα σε πτώματα, β)εισβάλλουν στο σώμα πολύ γρήγορα μετά το θάνατο και σε μεγαλύτερο αριθμό απ' ότι άλλες ομάδες εντόμων και γ) συνήθως παρέχουν ακριβείς πληροφορίες σε ό,τι αφορά το χρόνο θανάτου, στοιχείο πολύτιμο στην ιατροδικαστική. Οι ενήλικες μύγες έλκονται σε μεγάλο βαθμό από την οσμή της αποσύνθεσης, συχνά τουλάχιστον μια ώρα μετά τοθάνατο[6]. Πληγές ή ανοιχτά έλκη ανθρώπων και ζώων μπορεί επίσης να προσελκύσουν τις ενήλικες αυτές μύγες ακόμα και πριν από το θάνατο, όπου οι προνύμφες τρέφονται με ιστούς ανθρώπων ή ζώων και προκαλούν τη νόσο γνωστή ως μυΐωση. Οι ελκυστικές αυτές οσμές οφείλονται κυρίως σε βακτηριδιακή δράση στους νεκρωμένους ιστούς και περιλαμβάνουν υδρόθειο, αμμωνία και διάφορα άλλα παράγωγα, που στη σύνθεση τους περιέχουν οργανικό θείο, μεθυλικά μερκαπτάνια, διμεθυλικά δισουλφίδια και τριμεθυλικά τρισουλφίδια. Οι οσμές είναι τόσο διεισδυτικές, ώστε ξεπερνούν ειδικές ολόσωμες στολές και μάσκες που χρησιμοποιούνται από τα αρμόδια συνεργεία και ηανίχνευση τους από τις μύγες – ιδιαιτέρως από χρυσόμυγες και κρεατόμυγες των οικογενειών Calliphoridae και Sarcophagidae, γνωστές και ως blow ή flesh flies - γίνεται με πολύ μεγάλη ακρίβεια, δίνοντας τους την ικανότητα να εντοπίζουν πτώματα ακόμη και, για παράδειγμα, μέσω αεραγωγών ή μέσα από οπές τοίχων[7].

IV. ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η ενήλικη μύγα θα καταφθάσει στον τόπο του εγκλήματος, ξεκινά η διαδικασία αναπαραγωγής της επί του πτώματος. Εναποθέτει τα αυγά της σε κατάλληλο σημείο στην επιφάνεια (π.χ. σε πληγές) ή εντός κοιλοτήτων του σώματος (π.χ. μύτη, στόμα κ.λπ.) και έτσι τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός εξέλιξης. Τα γένη των μυγών που αφορούν την Ιατροδικαστική Εντομολογία περνούν από τέσσερα κατά κανόνα στάδια εξέλιξης, δηλαδή: αυγό →προνύμφη (σκουλήκι) →νύμφη ή χρυσαλίδα (κουκούλι) → ενήλικο. Το προνυμφικό στάδιο περιλαμβάνει τρεις γενιές προνυμφών και η μετάβαση από τη μία γενιά στην άλλη προϋποθέτει έκδυση του χιτινώδους περιβλήματος της (εκτόδερμα), έτσι ώστε να είναι δυνατή η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς. Η νύμφη, το στάδιο δηλαδή της μεταμόρφωσης της προνύμφης σε ενήλικο, βρίσκεται μέσα σε βαρελοειδές βομβύκιο(κουκούλι), το οποίο στην ουσία είναι το αποσκληρυμένο και σκούρο εκτόδερμα της τελικής, τρίτου σταδίου προνύμφης. Ο χρόνος, ο οποίος απαιτείται για τη μετάβαση από το ένα στάδιο της εξέλιξης στο επόμενο, εξαρτάται από το είδος του εντόμου και από πολλές μεταβλητές π.χ. ενδεικτικά στη μύγα Calliphora vicina που αποτελεί ένα από τα πιο συχνά είδη που έχουν απομονωθεί σε διάφορες ιατροδικαστικές υποθέσεις, κάτω από εργαστηριακές συνθήκες εκτροφής στους 26,7 βαθμούς Κελσίου ο χρόνος είναι: αυγό→ 1ου σταδίου προνύμφη (24ώρες), 1ου σταδίου προνύμφη → 2ου σταδίου προνύμφη (24 ώρες), 2ου σταδίου προνύμφη →3ου σταδίου προνύμφη (τρέφεται με ανθρώπινους ιστούς) (20 ώρες), 3ου σταδίου προνύμφη → 3ου σταδίου προνύμφη (δεν τρέφεται – άωρη νύμφη) (48 ώρες), 3ου σταδίου νύμφη →νύμφη (128 ώρες), νύμφη → ενήλικο (11 ημέρες). Άρα,απαιτούνται συνολικά 18 ημέρες για να μετατραπεί το αυγό σε ενήλικο έντομο. Για δε τον προσδιορισμό της ηλικίας μιας προνύμφης χρησιμοποιούνται διάφορα μορφολογικά κριτήρια π.χ. το χιτινώδες περίβλημα, ή οι εναποθέσεις χρωστικής, ή το μήκος της σε σχέση με τη θερμοκρασία στον τόπο συλλογής των δειγμάτων.

 

                                                                                          
life-cycle-of-a-fly200

Εικόνα 2: Ο κύκλος ζωής μιας blowfly

V. ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ

Σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της ηλικίας μιας προνύμφης παίζουν οι μεταβλητές που προαναφέρθηκαν. Αρχικά το είδος της προνύμφης, καθώς δεν αναπτύσσονται όλες με τον ίδιο ρυθμό κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Επιπλέον, η εναλλασσόμενη θερμοκρασία επιδρά ουσιαστικά στο ρυθμό ανάπτυξης μιας προνύμφης, δηλαδή, όσο πιο χαμηλή είναι τόσο πιο αργή είναι και η ανάπτυξη της. Επίσης, βασική είναι η επίδραση τοξικών ουσιών που βρίσκονται επάνω ή μέσα στο πτώμα, οι οποίες προσλαμβάνονται από τις τρεφόμενες με αυτό προνύμφες π.χ. η κοκαΐνηκαι η ηρωίνη αυξάνουν σημαντικά το ρυθμό ανάπτυξης μιας προνύμφης. Αντιθέτως,πτώματα διαποτισμένα με λιπαντικά, βαφές ή καύσιμα μπορεί να χρειαστούν διπλάσιο χρόνο για την αποίκηση τους από έντομα με επακόλουθο την καθυστέρηση του χρόνου αποσύνθεσής τους. Άλλοι παράγοντες που έχουν σχέση με την εμφάνιση του πτώματος είναι η επίδραση του ρουχισμού, της ταφής (επιτυγχάνεται η απομόνωση από τις μύγες και συνεπώς η σημαντική καθυστέρηση της αποσύνθεσης), του τύπου του εδάφους, του καψίματος, της βύθισης σε νερό κλπ. Τέλος, κρίσιμα για το μέγεθος της προνύμφης μπορεί να είναι: η ποσότητα της διαθέσιμης τροφής, ο αριθμός των ανταγωνιστικών προνυμφών, καθώς και ο τρόπος θανάτωσης[8] και συντήρησής τους, αφού αυτός προκαλεί τη συρρίκνωση τους[9].

VI. «BODY FARM»

Φαντάζει ως ιδιαίτερα δύσκολος ο συνυπολογισμός όλων αυτών των μεταβλητών, προκειμένου να εξαχθεί ένα χρήσιμο συμπέρασμα σε μια ιατροδικαστική έρευνα.Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν εγκαταστάσεις όπως το «Anthropological Research Facility» ή αλλιώς «Body Farm» στο Νόξβιλ στην Πολιτεία του Τενεσίτων Η.Π.Α. Εκεί σε ένα μικρό άλσος περιφραγμένο με πυκνό και αγκαθωτό πλέγμα, επιπλέον ξύλινο φράχτη και σιδερένιες πόρτες που ασφαλίζουν με βαριές αλυσίδες, βρίσκονται μονίμως, από τη δεκαετία του '70 που ιδρύθηκε, 20 με 40 πτώματα που εναλλάσσονται, τοποθετημένα σε διάφορα σημεία. Άλλα είναι θαμμένα εντελώς, άλλα εξέχουν, μερικά είναι μέσα σε λάκκους με νερό, άλλα σε βαλίτσες ή σε  εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και όλα αφημένα εκεί να εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες και στα έντομα του άλσους. Με τη βοήθεια τους, μελετώνται οι συνθήκες που κάνουν ένα σώμα να καταλήξει σκελετός, η διαδοχή των εντόμων, ο βιολογικός τους κύκλος, η εξέλιξη τους κ.λπ. Κάθε τρείς με τέσσερις μήνες, ό,τι έχει απομείνει στην BodyFarm συλλέγεται προσεκτικά από φοιτητές με ειδικές ολόσωμες στολές, μπότες και γάντια και μεταφέρεται στο εργαστήριο για πιο εκτεταμένη έρευνα. Άλλοι «ένοικοι», που έχουν δηλώσει ότι δωρίζουν το σώμα τους ειδικά για αυτού του είδους τη μεταθανάτια μεταχείριση, παίρνουν θέση στη φάρμα. Υπεύθυνος για την οργάνωση του εγχειρήματος, εδώ και 45 χρόνια, είναι ο Γουίλιαμ Μπας, καθηγητής και εκ των διασημότερων εμπειρογνωμόνων στον κόσμο[10].

VII. ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑΣ

Ας επανέλθουμε, όμως, στην πρακτική σημασία[11] όλων όσων προαναφέρθηκαν. Η πιο συχνή χρήση της Ιατροδικαστικής Εντομολογίας αφορά στον προσδιορισμό του χρόνου του θανάτου (PMI = post mortem interval). Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές, όπως η διαδοχή των ειδών, το μήκος και το βάρος των προνυμφών και μια περισσότερο ειδική τεχνική, γνωστή ως ADH (accumulated degree hours), η οποία μπορεί να είναι πολύ ακριβής, εάν τα απαραίτητα δεδομένα είναι διαθέσιμα. Έτσι π.χ. γνωρίζοντας την ηλικία μιας προνύμφης που βρέθηκε επάνω στο πτώμα, συμπεραίνουμε για πόσο χρονικό διάστημα βρίσκεται εκτεθειμένο το πτώμα, άρα και πότε επήλθε ο θάνατος. Η μεταθανάτια μετακίνηση του πτώματος αποτελεί επίσης μέρος του αντικειμένου της Ιατροδικαστικής Εντομολογίας. Ορισμένα είδη δίπτερων προτιμούν συγκεκριμένο είδος βιοτόπου για να αποθέσουν τα αυγά τους, όπως ένα αστικό ή επαρχιακό περιβάλλον, τοποθεσία με ήλιο ή χωρίς, περιοχές με υγρασία ή ξηρές. Έτσι, εάν ένα πτώμα βρεθεί σε έναν αγροτικό δρόμο, αλλά έχει επάνω του προνύμφες από δίπτερο που ζει και αναπαράγεται μέσα σε αστικό περιβάλλον, αυτό θα σημαίνει ότι ο θάνατος επήλθε στην πόλη και στη συνέχεια το πτώμα μεταφέρθηκε και αφέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο. Ομοίως, η κατάψυξη ή η συσκευασία του πτώματος πιθανόν να καταδεικνύεται από αλλαγή στη φυσιολογική διαδοχή των πτωματοφάγων ειδών ή ακόμα από την πλήρη απουσία τους.

Τα εντομολογικά δεδομένα μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στη διαλεύκανση περιστατικών κακοποίησης και βιασμού, καθώς η ακινητοποίηση ή η νάρκωση των θυμάτων συχνά σχετίζεται με χάλαση των σφιγκτήρων και επακόλουθη διαφυγή κοπράνων και ούρων. Τα ρούχα και τα σεντόνια που θα εμποτιστούν με τέτοιου τύπου ουσίες προσελκύουν συγκεκριμένα είδη αρθροπόδων, τα οποία παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την προθανάτια και τη μεταθανάτια κατάσταση του θύματος.

Με τη χρήση του DNA κατέστη δυνατό να ανακτηθεί ανθρώπινο DNA από τη γαστρεντερική οδό εντόμων που τρέφονται με ανθρώπινους ιστούς (π.χ. κουνούπια) και έτσι να ταυτοποιηθεί ο ύποπτος στην εκάστοτε υπόθεση. Επίσης, οι προνύμφες μπορούν να φανούν χρήσιμες και στην Τοξικολογία, καθώς καταναλώνοντας ανθρώπινους ιστούς και σωματικά υγρά, απορροφούν και τυχόν τοξικές ουσίες που ευρίσκονταν μέσα σε αυτά π.χ. κοκαΐνη, αλκοόλ, δηλητήρια κ.λπ.

Τέλος, εφαρμογή των εντομολογικών δεδομένων υπάρχει και στα τροχαία ατυχήματα, στα οποία δεν είναι δυνατό να βρεθεί το υπαίτιο όχημα (hit & run). Έτσι, εάν π.χ. ο απρόσεκτος οδηγός παρασύρει έναν πεζό σε έναν επαρχιακό δρόμο και στη συνέχεια επιστρέψει στην πόλη προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψη, μπορεί να προδοθεί από ένα συγκεκριμένο είδος εντόμου, που πιθανόν να βρίσκεται στη μάσκα του αυτοκινήτου του και να προέρχεται από το μέρος, όπου συνέβη το μοιραίο ατύχημα.

                                       

5046S-001-Forensic_Entomology_T-Shirt

Εικόνα 3: Τα έντομα στην υπηρεσία του Νόμου
         
islandlife4_b
Εικόνα 4: Διαλεύκανση εγκλημάτων χάρη στην ιατροδικαστική εντομολογίαVIII. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Συμπερασματικά, διαπιστώνεται ότι κάθε ιατροδικαστική περίπτωση είναι μοναδική, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των μεταβλητών – όπως παρατέθηκαν παραπάνω - που εμπλέκονται. Η μοναδικότητα αυτή μπορεί να κάνει εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία με μεγάλη ακρίβεια. Όμως, εφόσον συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα και η έρευνα είναι εξονυχιστική, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά και επιβαρυντικά για τον εκάστοτε ύποπτο ή κατηγορούμενο. Στην Ελλάδα προς το παρόν, η Ιατροδικαστική Εντομολογία εφαρμόζεται μόνο σε ερευνητικό επίπεδο, ωστόσο στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία ή στην Αγγλία οι εντομολόγοι, οι βοτανολόγοι και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων συμμετέχουν ενεργά στη διαλεύκανση εγκλημάτων. Ευκταίο είναι να συνεχιστούν η ανάπτυξη και τα επιτεύγματα της Ιατροδικαστικής Εντομολογίας και στο μέλλον.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] Βλ.Στούκα Β. – Μιχαλοδημητράκη Μ., «Ιατροδικαστική Εντομολογία – Οι μύγες και τασκαθάρια στην υπηρεσία του νόμου», Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 2008, 25 (2) σελ.217.

[2] Το1235 μ.Χ. ο Sung Tzu,ένας Κινέζος «εγκληματολόγος» έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "The washing away of wrongs" (όπως μεταφράστηκε το1981 από τον McKnight), στο οποίο οι ιατροδικαστικές επιστήμες της εποχής περιγράφονται λεπτομερώς. Σε αυτό το κείμενο καταγράφεται πιθανόν η πρώτη πραγματική υπόθεση Ιατροδικαστικής Εντομολογίας. Μια ανθρωποκτονία με σφαγή συνέβη σε ένα κινέζικο χωριό και ο τοπικός εγκληματολόγος ενήργησε ώστε να διαλευκάνει το έγκλημα. Μετά από πληθώρα άκαρπων ανακρίσεων, ο εγκληματολόγος κάλεσε όλους τους χωρικούς να φέρουν τα δρεπάνια τους σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία και να τα εκθέσουν στο πλήθος. Μύγες μαζεύτηκαν εκλεκτικά σε ένα από τα δρεπάνια, πιθανόν επειδή αόρατα στο γυμνό οφθαλμό κατάλοιπα ιστού βρίσκονταν ακόμα προσκολλημένα σε αυτό. Ο ιδιοκτήτης του, στη συνέχεια, κατέρρευσε και ομολόγησε την πράξη του.

[3] Το πτώμα ενός νεογνού είχε βρεθεί καλυμμένο με ασβεστοκονίαμα σε ένα σπίτι. Ο Bergeret κατευθυνόμενοςαπό εντομολογικά στοιχεία, στα οποία κατέληξε μετά από προσεκτική συλλογή των εντόμων, αποφάνθηκε ότι το νεογνό είχε θανατωθεί πολλά χρόνια πριν, Επομένως, η κατηγορία της παιδοκτονίας αναφερόταν στους προηγούμενους ιδιοκτήτες τουσπιτιού.

[4] Βλ.Στούκα Β. – Μιχαλοδημητράκη Μ., «Ιατροδικαστική Εντομολογία – Οι μύγες και τασκαθάρια στην υπηρεσία του νόμου», Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 2008, 25 (2) σελ.218 – 219 & «Έντομασ ε ρόλο Πουαρό», www.ethnos.gr.

[5] Βλ.Στούκα Β. – Μιχαλοδημητράκη Μ., «Ιατροδικαστική Εντομολογία – Οι μύγες και τα σκαθάρια στην υπηρεσία του νόμου», Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 2008, 25 (2) σελ.217 – 218.

[6] Βλ. Πιτσιακίδη Νίκο,«Μύγες – ντετέκτιβ για σκοτεινά εγκλήματα, www.espressonews.gr

[7] Βλ.Σωτηράκη Σ. – Ψαρούλη Δ., «Ιατροδικαστική Εντομολογία», Ελληνική Ιατρική 2001,67, 3-4, σελ. 138.

[8] Ο ιδανικός τρόπος θανάτωσης τους για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων είναι η εμβύθισή τους σε νερό που βρίσκεται περίπου σε κατάσταση βρασμού, πριν τοποθετηθούν στο μέσο συντήρησης.

[9] Βλ.Σωτηράκη Σ. – Ψαρούλη Δ., «Ιατροδικαστική Εντομολογία», Ελληνική Ιατρική 2001,67, 3-4, σελ. 138 – 140.

[10] Βλ. Γαλδαδά Α., «Τα έντομα δείχνουν τους δολοφόνους! – Η φάρμα των πτωμάτων, Το Βήμα.

[11] Βλ. Στούκα Β. –Μιχαλοδημητράκη Μ., «Ιατροδικαστική Εντομολογία – Οι μύγες και τα σκαθάρια στηνυπηρεσία του νόμου», Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 2008, 25 (2) σελ. 219.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Στούκας Β. – Μιχαλοδημητράκης Μ., «Ιατροδικαστική Εντομολογία – Οι μύγες και τα σκαθάρια στην υπηρεσία του νόμου», Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 2008, 25 (2), σελ.217 – 220

2. Σωτηράκη Σ. – Ψαρούλης Δ., «Ιατροδικαστική Εντομολογία», Ελληνική Ιατρική 2001, 67(3-4), σελ. 137 – 142

3. Γαλδαδάς Α., «Τα έντομα δείχνουν τους δολοφόνους – Η φάρμα των πτωμάτων», Το Βήμα

4. Πιτσιακίδης Ν., «Μύγες – ντετέκτιβ για σκοτεινά εγκλήματα!», www.espressonews.gr

5. «Έντομασε ρόλο Πουαρό», www.ethnos.gr
 

© 2008-2013 Perceptum magazine
ISSN: 1792-2933


This site is built on the grounds of the free software  Joomla!
The greek edition is an offer of Ελληνικής Κοινότητας Joomla!
Suggested browser: Mozilla Firefox
Suggested screen resolution: 1024 Χ 768
Webpage hosted by Nohsys